Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Over Escher

Verhalen over Escher

Leer Maurits Cornelis Escher nog beter kennen. Artikelen door onze conservator en door andere auteurs geven een unieke blik in zijn leven en werk.

Plafond voor Philips

Op 25 november 1950 dicteerde Ir. L.C. Kalff, de directeur artistieke zaken van Philips, een brief:
‘Waarde Escher,
Drie en dertig jaar geleden tekenden wij samen de studenten-almanak van Delft vol. Sindsdien mocht ik niet meer het genoegen te hebben met je samen te komen, maar ik volgde wel jouw Metamorphose van aspirant architect tot grafisch kunstenaar. Ik kom thans bij je met een vraag die, naar ik hoop, je zal interesseren.'

Lees meer

Spoorbrug over de Rijn

Door het werk van vader Escher woonde het gezin sinds 1903 in Arnhem aan de Utrechtsestraat 19. In 1912 komt Mauk op de Lorentz HBS in de Schoolstraat. Het zal lopend een minuut of twintig van het ouderlijk huis zijn geweest. In die tijd was het op de fiets misschien zes of zeven minuten. In een interview in 1968 beschrijft Escher zijn middelbare schooltijd als de 'Arnhemse Hel'.

Lees meer

San Gimignano

De jonge Escher reist in 1922, nadat hij in Haarlem zijn opleiding tot graficus heeft afgemaakt, voor de tweede maal naar Italië. Een jaar eerder was hij door zijn ouders meegenomen naar Zuid Frankrijk, vervolgens reisden ze verder naar Florence. Op 5 april 1922 vertrekt Escher nogmaals uit Arnhem naar Florence. Zijn beste vrienden, Jan van der Does de Willebois en Bas Kist, vergezellen hem.

Lees meer

Hand met spiegelende bol

Een van Eschers beroemdste prenten is de Hand met spiegelende bol, een litho uit 1935. Vaak wordt het werk ook Zelfportret in bolspiegel genoemd. Wat is nu leuker dan juist in de kersttijd hier eens extra naar te kijken?

Lees meer

Morano

Escher was een wandelaar en een kijker zoals steeds weer blijkt. In de eerste Italiaanse jaren maakte hij in het voorjaar een lange trektocht. Hij schreef zijn vriend Bas dat hij dit nodig had om bij te komen van het jaar werken. Hij liep door toen nog onherbergzame streken als de Abruzzen en Calabrië in het zuiden.

Lees meer

Meer over Escher

Topstukken

De Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher (1898 – 1972) is een van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Tot op de dag van vandaag fascineert hij door zijn spel met perspectief, ruimte en werkelijkheid. De hoogtepunten uit zijn oeuvre zijn te zien in Escher in Het Paleis.

Lees meer

Het leven van Escher

Lees het fascinerende levensverhaal van Maurits Cornelis Escher (1898-1972).

Lees meer

Tijdlijn

Het leven van Escher in jaartallen

Lees meer