fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Tentoonstelling in het Nederlands Historisch Instituut, 1934

Op 12 december 1934 werd er in Nederlands Historisch Instituut te Rome een tentoonstelling geopend met schilderijen en tekeningen van Otto B. de Kat (een persoonlijke vriend van Maurits) en houtsneden en litho’s van M.C. Escher. Bij de opening stond een massa mensen te wachten om binnen te komen, hoewel de regen met bakken uit de lucht kwam vallen. De grip van het fascisme op de Italiaanse samenleving werd steeds sterker en het leek alsof deze tentoonstelling door velen werd aangegrepen om daar tegenwicht aan te bieden. Er waren wereldlijke en kerkelijke autoriteiten aanwezig en ook consuls, directeuren van buitenlandse instituten, museumdirecteuren, kunstenaars en kunstcritici*.

Nederlandse media besteedden er in ruime mate aandacht aan met publicaties in De Telegraaf, De Tijd, De Nieuwe Rotterdamsche Courant en het Algemeen Handelsblad. Alle Nederlandse kranten drukten reproducties van zijn werk af.

De Italiaanse Osservatore Romano wijdde er een groot artikel aan, met over twee kolommen een afbeelding van Eschers houtgravure Nachtelijk Rome: Kerkjes, Piazza Venezia. Escher maakte deze gravure in maart 1934. Een maand later zou Mussolini van het balkon van het Palazzo Venezia een enorme mensenmassa toespreken.

Bronvermelding
[*] Wim Hazeu, M.C. Escher, Een biografie, Meulenhoff, 1998, blz. 170

Meer Escher vandaag