Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Openingsweekend Escher en De Mesquita

Op 18 en 19 februari vieren wij feestelijk de opening van het 125e jubileumjaar van M.C. Escher én de opening van onze nieuwe tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita. Kom langs en vier dit met ons mee!

In 2023 is het 125 jaar geleden dat Maurits Cornelis Escher werd geboren. Escher in Het Paleis viert dit met een bijzondere tentoonstelling, waarin de link naar een onmisbaar persoon in Eschers leven wordt gemaakt. Het succes van Escher was niet mogelijk geweest zonder zijn leermeester en goede vriend Samuel Jessurun de Mesquita. Hij staat dan ook bekend als de ontdekker van M.C. Escher, maar de tentoonstelling laat zien dat hij meer was dan Eschers begin. Hij was een krachtige kunstenaar die tijdloze grafiek maakte. Vanaf 18 februari zijn de aangrijpende werken van De Mesquita zij aan zij te zien met het werk van zijn beroemdste leerling. Escher in Het Paleis brengt het werk van deze twee inspirerende kunstenaars samen; de meesters zijn herenigd.⁠

Tijdens dit feestelijke weekend staat Escher in Het Paleis in het teken van de opening van de nieuwe tentoonstelling rondom Escher en De Mesquita. U kunt onder het genot van live gespeelde klassieke muziek de prenten van Escher en zijn leermeester bewonderen. Op zaterdag 18 februari geeft Mireille Linck, conservator van de tentoonstelling, twee gratis rondleidingen. Tot slot zijn er op zaterdag en zondag workshops linosnede voor kinderen.

Om de openingen te vieren van twee bijzondere tentoonstellingen bieden Kunstmuseum Den Haag en Escher in Het Paleis van 18 februari t/m 19 maart combitickets aan voor €10. Kom genieten van Escher – Andere wereld in Kunstmuseum Den Haag en De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita in Escher in Het Paleis. Deze tickets kunnen online en aan de kassa gekocht worden.

Bestel combitickets

18 en 19 februari: klassieke muziek in het koninklijke trappenhuis

Tussen 12:00 en 16:00 uur verzorgen James Hewitt en Maciej Wierzchołowski klassieke muziek, die verbindt met de muziek van Bach. Escher hield veel van klassieke muziek, vanwege de overeenkomsten in ritme en herhaling die je in bijvoorbeeld de fuga’s van Bach hoort. James en Maciej zullen dit ten gehore brengen in het koninklijke trappenhuis.

De muziek bevat elementen uit de muziek van Bach maar ook uit Corelli’s sonate in g klein en klezmer uit de Beragophsky collectie. De verschillende klanken en melodieën zijn allemaal te horen als muzikale tegenhangers van de wereld van Escher. De klezmer vormt daarnaast een eerbetoon aan de Joodse wortels van Jessurun de Mesquita, het middelpunt van de nieuwe tentoonstelling.

18 februari: rondleiding

Gratis rondleiding door de tentoonstelling door conservator Mireille Linck.

Voor deze rondleiding geldt:
Prijs: Gratis, excl. entreekosten museum.
Tijden: 11.30-12.30 uur
13.30-14.30 uur
Aantal: Maximaal 15 personen per rondleiding.
Inschrijven: Stuur een mail naar info@escherinhetpaleis.nl onder vermelding van ‘conservator 18 februari’.

18 en 19 februari: workshop linosnede

Voor deze workshop geldt:
Voor: Kinderen van 7-16 jaar
Aantal: Maximaal 10 kinderen per tijdslot
Inschrijven: Via de intekenlijst in het museum, bij het atelier
Reserveren: Niet mogelijk
Tijd: 12.30-13.30u, 13.45-14.45u en 15.30-16.30u
Duur: 1 uur
Prijs: Gratis, excl. entreekosten museum
Locatie: Escher Atelier
Bijzonderheden: Er wordt met scherpe gutsen gewerkt
workshop lino snijden
Bekijk het volledige programma van het Kunstmuseum op hun website.
M.C. Escher op de Col de Bavella, op reis van Corte naar Bonifacio, Corsica, 3 juni 1928
Portretfoto van Samuel Jessurun de Mesquita, ca. 1890, Collectie Stadsarchief Amsterdam