De geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden begint in Den Haag. Op 30 november 1813 komt Prins van Oranje Willem Frederik van Oranje-Nassau vanuit Engeland aan op het Scheveningse strand. Hij is de eerste Koning van het Koninkrijk der Nederlanden en vestigt zich in Den Haag. Sindsdien is Den Haag het regeringscentrum en de koninklijke residentie van ons land. Aan deze bijzondere status dankt de stad haar koninklijke allure.
Den Haag en het Koninkrijk der Nederlanden zijn nog steeds nauw verbonden. Paleis Noordeinde is traditiegetrouw het werkpaleis van het staatshoofd, de koning, Paleis Lange Voorhout was het voormalig woon- en werkpaleis van Koningin Emma. En koning Willem-Alexander heeft, net zoals zijn voorgangster prinses Beatrix, het Haagse Paleis Huis ten Bosch als residentie gekozen. Ieder jaar op Prinsjesdag maakt de koning een rijtoer door de stad en spreekt in de Ridderzaal de Troonrede uit, waarin de regering haar plannen voor het komende jaar presenteert.
Ook op internationaal niveau spelen koninklijke tradities een belangrijke rol. Nieuwe ambassadeurs rijden met een galakoets door Den Haag naar Paleis Noordeinde om daar door de koning officieel als vertegenwoordiger te worden erkend. Nederland erkent zo’n 170 ambassadeurs van bevriende landen, zij zijn vrijwel allemaal in Den Haag gevestigd.
De koninklijke allure van Den Haag vind je op veel plekken in de stad terug. In statige panden aan het Lange Voorhout en in het Statenkwartier, in namen als Plein 1813 en het Hofkwartier, maar ook in Haagse organisaties, bedrijven en winkels. Vanuit Den Haag deelt de koning het predicaat ‘koninklijk’ of ‘hofleverancier’ uit aan organisaties die langdurig van onbesproken gedrag zijn en zeer hoge kwaliteit leveren. Zoals de Koninklijke Schouwburg, de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Shell. Al deze Haagse organisaties staan symbool voor uitzonderlijk hoge kwaliteit. Over allure gesproken.
Den Haag is de enige grote Nederlandse stad aan zee. Op een steenworp afstand van de historische binnenstad vind je maar liefst elf kilometer strand. Pak de tram en een kwartiertje later snuif je de frisse zeelucht op. In Den Haag is de zee altijd dichtbij.
Het Haagse strand is de ideale plek om uit te waaien. Maak een lange wandeling langs de zee of een fietstocht door de duinen. Flaneer over de vernieuwde Pier of loop over de boulevard naar de Scheveningse haven. Geniet van het weidse uitzicht, maak je hoofd leeg en doe nieuwe ideeën op. Aan zee is het altijd vakantie.
Nieuwsgierig naar Den Haag?
Kijk dan op This Is The Hague voor talloze attracties, events, tentoonstellingen, excursies, bijzondere locaties en insider tips.
Het Paleis aan het Lange Voorhout heeft een lange geschiedenis. Lees hier over haar ontstaansgeschiedenis, het Koninklijke verleden en over hoe dit gebouw het thuis werd van een aan Escher gewijde permanente tentoonstelling.
In de voormalige keuken van Koningin Emma bevindt zich het authentieke MC Café, een aangename plek voor een heerlijke kop koffie, een verse lunch of een hartige of zoete snack. Het MC Café is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag.
De Museumwinkel van Escher in Het Paleis bevindt zich op de begane grond in één van de mooiste vertrekken van het Paleis. Een selectie van artikelen is ook online te bestellen. Kijk hier voor meer info.