fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Escher in de meest toegankelijke podcast van Nederland

Op 14 juni 2021 is De Beeldspieker van start gegaan, de meest toegankelijke podcast van Nederland. Een reeks podcasts voor écht iedereen die geïnteresseerd is in kunst en cultuur. De Beeldspieker is geproduceerd door Scribit.pro en de eerste afleveringen zijn opgenomen in Escher in Het Paleis. Webredacteur Erik Kersten vertelt over de kunstwerken Relativiteit en Ringslangen. Ingenieuze kunstwerken waarop van alles te zien is en die je vooral heel goed moet bekijken. Lukt het om die tot leven te wekken met alleen audio?

Een geel vel papier met in het midden een gescheurd gat waardoor iemand zijn oor te luister legt met zijn handen naast het oor om het goed te kunnen horen. Rechtsonderin het logo van beeldspieker.

Beluister aflevering 1: Relativiteit

Beluister aflevering 2: Ringslangen

Beluister de Bonustrack

Per aflevering neemt podcastmaker Ferry Molenaar een kunstwerk van een museum onder de loep. Ferry is blind. Hij stelt de juiste vragen om, ondanks dat hij niet kan zien, een goed beeld van het kunstwerk te krijgen. De luisteraars ervaren dat er meer is dan kijken naar kunst. Zij ontvangen extra’s en achtergrondinformatie waar zij normaliter geen toegang tot hebben. Scribit Pro zorgt voor de audio, ondertiteling, een vertaling in gebarentaal en een transcript, welke zijn te bekijken via www.beeldspieker.nl.

M.C. Escher, Relativiteit, litho, juli 1953
M.C. Escher, Ringslangen, houtsnede in oranje, groen en zwart, gedrukt van drie blokken, juli 1969

Toegankelijk voor iedereen

Een ‘inkijkje in kunst’ voor iedereen? Ja, voor alle kunst- en cultuurliefhebbers die kunnen horen en zien, maar juist ook voor mensen met een visuele of auditieve beperking. Voor mensen die slechtziend of blind zijn is de podcast geschikt, omdat er beschreven wordt wat het kunstwerk inhoudt. Mensen die slechthorend of doof zijn kunnen de informatie tot zich nemen via het kijken van gebarentaal of via het lezen van een transcript. De ‘luisteraar’ spiekt dus mee met de kunstenaar, of dat nu via audio, gebarentaal of een transcript is! In een leuk gesprek komt deze persoon meer te weten over de bedoeling van de kunstenaar en diens achterliggende gedachten.

Haagse musea

In de eerste reeks heeft Ferry beeldende verhalen gemaakt in musea in Den Haag: bij Escher in Het Paleis, Beelden aan Zee, Kunstmuseum Den Haag en Museon. Hij interviewt een medewerker over de desbetreffende collectie. Elk verhaal gaat over een specifiek stuk uit de collectie van het museum. Denk aan Tussen Kunst & Kitsch, maar dan in de vorm van radio! De geïnterviewde is genoodzaakt om zo beeldend mogelijk te vertellen wat er is te zien aan de blinde interviewer. We horen als luisteraar de objecten in ons hoofd ontstaan. ‘Maar is dat voor jou, hetzelfde object als voor mij?!’

Erik Kersten (links) en Ferry Molenaar bij Relativiteit
Gebarentolk Kirsten de Ven aan het werk