fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Restauratie Badkamer

Paleis Lange Voorhout is een monumentaal stadspaleis uit de 18de eeuw en wij hebben als museum de bijzondere taak om het paleis zo goed mogelijk te presenteren aan onze bezoekers en tevens te behouden voor de komende generaties. Om die reden wordt er veel zorg aan het paleis besteed en daar hoort ook bij om het hout- en schilderwerk in originele staat te houden en te conserveren. In september en oktober is de voormalige badkamer aan de beurt, op de eerste verdieping. Het houtsnijwerk wordt gerestaureerd en de kleuren op de historische betimmering worden teruggebracht naar de tijd dat het pand nog in koninklijk eigendom was.

Het houtwerk wordt weer in oorspronkelijke kleuren geschilderd, met een olieverf zoals die destijds gebruikt werd. Het plafond is nog van dusdanige kwaliteit dat dit alleen maar gereinigd hoeft te worden en het bladgoud dat daarop zit wordt gepoetst. Het bladgoud dat in de zalen is te zien, is echt goud. Het goud wordt geleverd op kleine blaadjes van 8 bij 8 cm. Met een gram goud kan een vierkante meter bladgoud gevormd worden. In de zalen van Escher in Het Paleis wordt 23,5 karaat goud gebruikt, op alle sierlijsten en lambriseringen in de ruimtes. Ambachtelijk, zoals het vroeger ook werd gedaan. Door de jaren heen is het goud beschadigd en plaatselijk overgeschilderd met goudkleurige bronsverf, waardoor het zijn oude glans heeft verloren. Het museum heeft besloten om dit weer in ere te herstellen.

De ondergrond waar het bladgoud op komt, zal eerst mooi glad en egaal worden gemaakt. Alle oneffenheden zijn namelijk te zien onder het goud. Daarna komt er op alle plekken waar het goud moet komen een gele ondergrondkleur, die lijkt op het goud. Dit is nodig omdat het goud zo dun is dat het een beetje doorzichtig is. Dus door een ondergrondkleur aan te brengen, bepaalt het restauratieteam als het ware de uitstraling van het goud. Als de ondergrondlaag droog is, brengt het team een soort lijm aan die ‘mixtion’ heet. Deze moet 12 uur drogen voordat ze het bladgoud kunnen aanbrengen. Na die 12 uur is het alleen nog kleverig en blijft het goud plakken aan de ondergrond. Dan kunnen ze beginnen met het plakken van alle kleine blaadjes goud. Elk blaadje overlapt minimaal met het volgende. Met een klein eekhoornhaarpenseeltje verwijderen ze al het goud dat overblijft. Dat vangen ze op in een bakje, zodat ze het kunnen hergebruiken in de profilering van het houtsnijwerk. Goud is kostbaar, dus het is belangrijk dat de verspilling minimaal is. Voor de lambrisering aan de onderkant van de muur worden rollen goud gebruikt die precies op maat zijn gemaakt.


Deze opdracht wordt uitgevoerd door Ruud Geers en zijn team van Geers Schilderwerken, die ook begin volgend jaar de voormalige zitkamer van Koningin-Moeder Emma zullen behandelen.