fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Anne Desmet
Bouwen zonder barrières

20 november 2025 t/m 15 maart 2026

Graficus Anne Desmet (Liverpool, 1964) maakt haarscherpe prenten waarin ze speelt met perspectief en architectuur. Net als Escher blinkt ze uit in transformaties en metamorfoses en creëert ze haar eerste architectonische werk in Italië, wat een blijvende impact heeft op haar latere stedelijke landschappen. Dit najaar presenteert Escher in Het Paleis het werk van de veelbekroonde Anne Desmet voor het eerst in Nederland, naast dat van een van haar grote inspiratiebronnen: M.C. Escher.

Anne Desmet, Uncharted Terrain (detail), digitale collage van houtgravures, 2021
Anne Desmet, Wood Engraver's Tower, houtgravure, 2020

Ze zou gerust de ‘Britse Escher’ genoemd kunnen worden: Anne Desmet is al op jonge leeftijd gefascineerd door thema’s als transformatie en architectuur en gebruikt deze als basis voor haar prenten en tekeningen. Op de kunstacademie (Ruskin School of Art, Oxford University) leert ze etsen, houtsnijden, kopergraveren, zeefdrukken en steendrukken. Sindsdien zijn vooral houtgraveren en steendruk haar favoriete technieken. Het winnen van de Lithography Prize van de Printmakers Council in Londen op haar 23e, gevolgd door een Rome Scholarship, vormen de basis voor haar glansrijke carrière. In Rome maakt ze haar eerste architectonische werk en na terugkeer in Engeland trekken ook daar de stedelijke landschappen haar aandacht. Net als Escher laat ze zich verwonderen door de wereld om haar heen met Italië altijd in het achterhoofd. Desmet wordt een geliefd kunstenaar en is benoemd tot ‘Royal Academician’. Ze heeft tientallen onderscheidingen en prijzen gewonnen en haar werk is getoond in tentoonstellingen in het Verenigd Koninkrijk, Wales, Italië, Rusland en Brazilië.

Anne Desmet, Brooklyn Bridge: New Day, houtgravure, 2015
Anne Desmet, Manhattan Stars, kleurenhoutgravure, 2017

Een grote fascinatie van Anne Desmet is om te laten zien hoe het verleden en het heden elkaar beïnvloeden. Zo ‘bouwt’ ze vaak moderne steden bovenop ruïnes. “Ik wil een gevoel creëren van de verwevenheid en het verstrijken van jaren geschiedenis – een soort metamorfose die een overheersend thema is in mijn werk”, zegt ze daar zelf over. Ze geeft haar prenten letterlijk en figuurlijk meerdere lagen: behalve het maken van reliëfdrukken in oplage creëert ze ook collages door fragmenten uit haar gravures en linosneden te knippen, vouwen, scheuren, recyclen en combineren met andere materialen. Deze nieuwe afbeeldingen bestaan zowel op papier als digitaal. Haar werk verbindt heden en verleden met landmarks als de Brooklyn Bridge en de Manhattan skyline in New York City en tijdloze iconische gebouwen als het British Museum in Londen. Haar architecturale werken staan ook aan de basis van haar indrukwekkende caleidoscopische patronen.

Naast een 40-tal prenten van Desmet is in de tentoonstelling in Escher in Het Paleis ook een selectie schetsboeken, houtblokken en gereedschappen te zien. De grote kracht van beide kunstenaars is de manier waarop ze hun voorstellingen opbouwen met licht vanuit het donker. In hun prenten zijn het ambacht en de precisie van de twee grafici duidelijk te herkennen. Het bewerken van een houtblok is een tijdrovend proces, waar veel geduld bij komt kijken. Het vervaardigen van een complex werk kan wel drie maanden in beslag nemen en het resultaat is elke keer weer een openbaring, ook voor haarzelf: “Het wit wat je op het papier ziet is wat ik in het hout graveer. Dat ik licht kan ‘snijden’ uit duisternis blijf ik het betoverende van mijn werk vinden.”

Anne Desmet, Dark Stairwell VBM, linoleumsnede in zwart en groengrijs, 2007
Anne Desmet, Urban Jungle, litho, 2016