Escher in Het Paleis zet zich hard in om het museum toegankelijker te maken voor mensen met een visuele beperking. We zijn dan ook trots om te kunnen melden dat we de juryprijs hebben gewonnen van de RAAK Stimuleringsprijs. De jury beloont ons voor het meest originele plan van alle inzenders.
Deze prijs is bedoeld als steun voor musea die op een enthousiasmerende manier nadenken over toegankelijkheid. Dat denkwerk hebben wij niet alleen gedaan: we werkten samen met de Haagse Hogeschool, de middelbare school Technasium ISW Hoogeland, Koninklijke Visio, Stichting KUBES, Stichting Voorall en (als producent) Bende. De leerlingen van het Technasium zijn samen met ons en de doelgroep in gesprek gegaan en hebben hun jonge hersens gebruikt om de wereld een stukje gelijkwaardiger te maken voor jonge mensen die blinden zijn of slecht kunnen zien. En de studenten bestuurskunde van de Haagse Hogeschool hebben echt met hun ‘poten’ in de klei gestaan als we het hebben over deze doelgroep. De bewustwording bij alle betrokkenen is enorm waardevol.
Samen ontvangen wij deze prijs voor de ontwikkeling van drie multi-zintuiglijke beleefobjecten op basis van de bekende Escherprenten Relativiteit, Diepte en Reptielen. De focus ligt hierbij op zelfstandig museumbezoek en op het onderlinge gesprek tussen ‘zienden’ en ‘niet-zienden’. Het is fijn dat de jury niet alleen het idee voor de objecten erkent maar ook het leer- en ontwikkelproces waardeert. Een proces dat misschien wel meer bijdraagt aan een inclusieve wereld op lange termijn dan de beleefobjecten zelf.
De drie objecten krijgen een permanente opstelling op onze tweede verdieping zodat iedereen ze zelfstandig kan beleven tijdens een bezoek aan het museum. Iedereen? Jazeker, deze objecten zijn geschikt voor alle bezoekers. Als bezoekers met een visuele beperking iemand meenemen die goed kan zien dan wordt het nog interessanter. Hoe beleven jullie beiden de objecten en ‘zien’ jullie hetzelfde?
De objecten zullen tijdens een feestelijke openingsavond gelanceerd worden. In verband met de coronacrisis is deze opening echter uitgesteld. We hopen dit nog voor het einde van 2020 te kunnen doen.
Dit samenwerkingsverband is al in 2018 gestart en de eerste ronde heeft al geresulteerd in een aantal beleefobjecten. Deze maken het werk van M.C. Escher voelbaar en het verhaal achter de kunstenaar en zijn technieken beleefbaar voor mensen die blind of visueel beperkt zijn. Ze zijn opgenomen in de reguliere programmering van het museum in de vorm van een serie rondleidingen voor blinden en slechtzienden, waarbij de stukken als ondersteunend element in de zalen staan opgesteld. Ook is er een speciale versie van onze Highlights audiotour gemaakt, die blinden en slechtzienden tot in detail kennis laat nemen van 8 topstukken.