fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Citadel van Calvi

Escher heeft het onherbergzame eiland Corsica meerdere malen bezocht. Hij was gefascineerd door de rotsformaties, de hoogteverschillen, de bergmassieven, kloven, rivieren, baaien en kusten. Hij maakte er vele tekeningen en foto’s en zijn reizen hebben tot een hele serie houtsnedes, houtgravures en litho’s geleid.

Hij was bijzonder gecharmeerd van het in het noordwesten van Corsica gelegen stadje Calvi. Vooral de op een landtong gelegen citadel fascineerde hem. Deze 15e eeuwse Genuese burcht staat op een rots en domineert de jachthaven en boulevard van de stad. Enorme bastions beschermen de citadel aan alle kanten. Escher maakte meerdere werken die gebaseerd zijn op de citadel. Dit is de eerste, een houtsnede die hij maakte na een reis over Corsica in 1928, samen met zijn schoonvader Arturo Umiker. Jetta bleef thuis. Ze was hoogzwanger van hun tweede kind.

De heren kwamen op 24 mei aan in de havenstad Bastia en maakten daarna een rondreis van meerdere weken over het eiland. Ze bezochten St. Florent, Nonza, Albo, Pino, Luri, Corte, Vizzavona, Vivario, Bonifacio, Sartena, Ajaccio, Bastelica, Piana, Ota, Evisa, Soveri en Calvi. Al die namen staan voor evenzoveel schetsen, waarvan hij er ook een aantal tot een prent heeft uitgewerkt. In 1933 maakte hij opnieuw een rondreis, met als resultaat twee andere citadelprenten en prenten van de Calanches de Piana en het middeleeuwse stadje Nonza.

M.C. Escher, Corte, Corsica, houtsnede in grijs en zwart, gedrukt van twee blokken, januari 1929
M.C. Escher, Bonifacio, houtsnede, oktober 1928

Meer Escher vandaag