fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

San Giovanni, Ravello

In het voorjaar van 1931 maakte het echtpaar Escher samen een reis langs de Amalfitaanse kust. Een gebied waaraan ze beiden goede herinneringen hadden, niet in het minst omdat ze elkaar daar in 1923 hadden leren kennen. Ze bezochten plaatsen als Vietri, Puntone, Scala, Positano, Praiano en uiteraard Ravello. Hier stond de Albergo dell Toro, het hotel waar Maurits en Jetta elkaar voor het eerst zagen. Het plaatsje neemt een prominente plek in in hun leven en ook in Escher werk. Hij was speciaal getroffen door de Spaans-Islamitische motieven die hij in het stadje aan trof, waaronder die in de Duomo. Hij heeft in Ravello meerdere tekeningen en foto’s gemaakt en het plaatsje is ook te zien in een serie prenten die hij begin jaren dertig maakte. Een daarvan is San Giovanni (in Campidoglio), Ravello, een houtgravure uit februari 1932.

Op de prent is een kerkje te zien dat na wat speurwerk de San Giovanni dell’Acqua blijkt te zijn. Het ligt op een heuvel ten westen van Ravello, in het gehucht Campidoglio.

Deze prent is momenteel bij ons op zaal te zien. Hij hangt tot eind september in zaal 2.

Eschers agenda van 3-10 mei 1931 met daarin zijn treinreis van Rome naar Ravello en een lijst met tekeningen die hij tijdens zijn verblijf maakte.
Eerste pagina fotoalbum van M.C. Escher met daarin de foto's van het verblijf in Ravello in mei 1931
Escher bij de Albergo dell Toro, mei 1931
San Giovanni dell'Acqua, 2015, foto: Akiba Rubinstein

Meer Escher vandaag