In de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita in Escher in Het Paleis staat de band van M.C. Escher met zijn leermeester centraal. Deze verbintenis ontstond tijdens Eschers studententijd in Haarlem en bleef intact tot ver in de Tweede Wereldoorlog. De Mesquita was van Portugees-joodse afkomst en Escher vreesde voor het leven van zijn vriend. Die angst werd werkelijkheid begin 1944 toen De Mesquita werd afgevoerd naar Auschwitz, waar hij kort daarop stierf. In het geplunderde huis raapte Escher zoveel mogelijk werk bijeen en redde zo een groot deel van De Mesquita’s kunst. Op 4 en 5 mei wordt met rondleidingen en een lezing stilgestaan bij dit verhaal van oorlog, verdriet en vriendschap, maar ook bevrijding.
Escher arriveert op 28 februari nietsvermoedend bij het lege huis en atelier van zijn meester. Het is geplunderd en alles ligt overhoop. Hij raapt zoveel mogelijk werk bijeen en redt hiermee een groot deel van De Mesquita’s kunstwerken. Hij neemt het werk mee naar zijn huis in Baarn en stelt een groot deel vervolgens tentoon in het Stedelijk Museum Amsterdam. Zo houdt Escher in de jaren na diens overlijden zijn leermeester in ere.
Op 4 en 5 mei staat Escher in Het Paleis extra stil bij dit verhaal.
Lezing over De Mesquita
In deze lezing gaat assistent-conservator Mireille Linck in op het leven en werk van Samuel Jessurun de Mesquita, met aandacht voor de oorlog en de bijzondere redding van De Mesquita’s werk door M.C. Escher.
Praktisch Datum: 4 mei Aanvangstijd: 14 uur Locatie: Balzaal Duur: 30 minuten Entree: Gratis voor bezoekers met een entreeticket voor het museum
Rondleiding: Leve de vrijheid!
Kijken en filosoferen op 4 en 5 mei
Onder begeleiding van een enthousiaste gids biedt Escher in Het Paleis een bijzondere rondleiding aan door de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita. Tijdens de rondleiding maken deelnemers kennis met de prenten van M.C. Escher en zijn leermeester Samuel Jessurun de Mesquita. In het aansluitende gesprek worden aan de hand van deze prenten vragen gesteld en gaan deelnemers samen op zoek naar antwoorden. Waarvoor dient de vrijheid? Kan een gevangene vrij zijn? Waarom voelt de bezetter zich bedreigd door kunst gemaakt in oorlogstijd? De rondleiding vindt plaats voor openingstijd, waardoor u alle ruimte heeft om de werken te bekijken en u verder te verdiepen in het thema.
Praktisch Datum: 4 en 5 mei Aanvangstijd: 10 uur Aantal bezoekers: Maximaal 15 mensen per rondleiding, vol = vol Duur: ca. 60 minuten Prijs: €20,- (inclusief rondleiding, gesprek en een aansluitend bezoek aan het museum tijdens openingstijd)