In oktober 1952 maakte M.C. Escher een serie houtsneden met als onderwerp de vier elementen. Het was een werk in opdracht voor de verzamelaar en grafiekfanaat Eugène Strens en zijn vrouw Willy. De prenten hebben de vier elementen als thema: aarde, lucht, vuur en water. Voor elk ontwerp lichtte hij één van deze elementen uit op een vignet dat door het echtpaar Strens als nieuwjaarswens werd verstuurd. Het beeld werd vergezeld van hun namen en de groet ‘Felicitas’ (Latijn voor ‘geluk’) met het jaar dat volgt. Voor de vlakvullingen met mieren, vogels, vissen en demonen kon Escher putten uit zijn tekenschriften, maar elk van deze vier prenten is toch net weer iets anders dan de tekeningen waarop hij ze baseerde.
Naast grafiek was ook wiskunde een grote passie van Eugène Strens. Met name wiskundige puzzels. Het was een liefde die hij deelde met Martin Gardner. Omdat Gardner op zijn beurt weer een groot liefhebber was van M.C. Escher, vormt de Nederlandse graficus een brug tussen de Nederlandse verzamelaar en de Amerikaanse wiskundige. De collectie wiskundeboeken van Strens is terechtgekomen bij de Universiteit van Calgary in Canada. Daar werd in augustus 1986 een speciale conferentie over recreatieve wiskunde gehouden om de oprichting van de Strens Collectie te vieren. Onder de titel The Lighter Side of Mathematics: Proceedings of the Eugène Strens Memorial Conference on Recreational Mathematics and Its History verscheen er ook een verslag in boekvorm. Met een vlakvulling van M.C. Escher op de omslag. In het verlengde van belangstelling voor wiskunde lag Strens’ interesse voor de schaaksport. In de loop der jaren legde hij een verzameling aan van ruim 1000 boeken over schaakproblemen.
‘Het systeem van Vuur is uitsluitend gebaseerd op glijspiegeling; in Water treedt op een draaiing om een twee-tallige as, gelegen in het centrum van het vierkant, m.a.w. alle blauwe vissen zijn ‘en bloc’ congruent met de bruine; Lucht is een verschuivingssysteem, waarin noch assen, nog spiegeling optreedt. De eerste schets (‘Aarde’) die ik U al vroeger toonde, berust weer op een ander systeem: hierin treden op 2- en 4-tallige assen.’
Het is interessante informatie voor de kijker en wiskundig geïnteresseerden kunnen zich verdiepen in deze vormen van spiegeling en het spel met assen. Maar ook zonder die info kun je genieten van deze prachtige serie prenten. Gemaakt voor wellicht de meest bezeten grafiekverzamelaar die Nederland ooit heeft gekend.
In 2021 vierde Exlibriswereld, de Nederlandse vereniging voor ex-libris en andere (klein)grafiek, het 75-jarig bestaan. In deze film komen kunstenaars en verzamelaars aan bod en zijn veel voorbeelden van ex-libris te zien. Ook Eugène Strens komt voorbij, als verzamelaar en als onderwerp van grafisch werk.
Bronvermelding
[*] Uit de boeken van Eugène Strens, de verzameling Strens in het Museum van het Boek, Walburg pers, 1995, blz 62
[**] Uit de boeken van Eugène Strens, de verzameling Strens in het Museum van het Boek, Walburg pers, 1995, blz 21
[***] Uit de boeken van Eugène Strens, de verzameling Strens in het Museum van het Boek, Walburg pers, 1995, blz 42