fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Kubus met Banden

Hol en bol (1955) is een van Eschers bekendste werken. Het is een verhalende prent die hij vol heeft gestopt met elementen die voor twee interpretaties vatbaar zijn. Bijna twee jaar later, in februari 1957, maakte hij een litho over hetzelfde onderwerp, maar het beeld is hier een stuk kernachtiger.

Kubus met banden combineert een kubus die maar één interpretatie toelaat met een aantal objecten die zowel hol als bol en voor als achter kunnen zijn. Twee ellipsen die elkaar loodrecht snijden zijn verbreed tot banden. Elk van de vier halve ellipsen kan nu zowel naar de beschouwer toe of van de beschouwer af zijn gekeerd en elk snijpunt laat verschillende interpretaties toe. De versieringen op de banden kunnen we zien als uitstekende halve bolletjes met in het midden een kuiltje òf als kuiltje met middenin een half bolletje.

Vergeleken met Hol en bol lijkt dit een eenvoudige prent, maar schijn bedriegt, zoals Escher consequent laat zien in zijn werk. Door de dubbele interpretaties met een paar eenvoudige vormen uit te lokken, blijf je als kijker voortdurend speuren naar de logica achter deze Möbiusbanden vol kraters en/of Toffifee snoepjes.


Meer Escher vandaag