fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Andy Warhol

13 december 2021 t/m 29 mei 2022

Obsessie voor oplage

In Escher in Het Paleis is momenteel een bijzondere selectie van tien portretten van Andy Warhol te zien. Deze iconische Amerikaanse Popartkunstenaar deelde zijn voorliefde voor grafiek met M.C. Escher. De zeefdruktechniek waar Warhol vaak voor koos, gaf hem de mogelijkheid om werk in oplage te maken zodat zijn kunst voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar was. Ook Escher koos om deze reden voor de prentkunst: toegankelijkheid is voor beide kunstenaars van groot belang. Daarnaast wordt het werk van beide kunstenaars gekenmerkt door principes als reflectie en herhaling.

Andy Warhol, Queen Beatrix of the Netherlands, 1985, zeefdruk, particuliere collectie
Andy Warhol, Queen Elizabeth II of the United Kingdom, 1985, zeefdruk, particuliere collectie
Andy Warhol, Queen Margrethe II of Denmark, 1985, zeefdruk, particuliere collectie
Andy Warhol, Queen Ntombi Twala of Swaziland, 1985, zeefdruk, particuliere collectie

All Images © The Andy Warhol Foundation For The Visual Arts Inc. C/O Pictoright Amsterdam 2021

Heersende vorstinnen

In de grote ontvangsthal wordt u welkom geheten door Warhols serie van vier koninginnen: Koningin Elizabeth II van het Verenigd Koninkrijk, Koningin Margrethe II van Denemarken, Koningin Ntombi Twala van Swaziland (nu: Koninkrijk Eswatini) en Koningin Beatrix van Nederland. Deze felgekleurde portretten vormen de serie Reigning Queens (1985). De afgebeelde koninginnen waren op dat moment namelijk de enige heersende vorstinnen op aarde.

Warhol creëerde verschillende versies van zijn portretten door te variëren met achtergronden, grafische vormen en kleurvlakken. De Reigning Queens krijgen in zijn handen een combinatie van allure en glamour. Warhol gebruikte bestaande foto’s om deze series zeefdrukken te maken. Zo vormt de foto die in 1977 werd genomen ter gelegenheid van haar zilveren jubileum de basis voor het portret van koningin Elizabeth. De officiële staatsiefoto die Max Koot na de inhuldiging in 1980 maakte, is de bron van het portret van koningin Beatrix. Het portret van Beatrix krijgt met de komst naar Paleis Lange Voorhout ook een bijzondere extra lading. De voormalige koningin kent dit paleis namelijk goed: het is een lange tijd haar werkpaleis geweest, waardoor ze hier veel tijd heeft doorgebracht.

Andy Warhol, Kimiko, 1981, zeefdruk, particuliere collectie
Andy Warhol, Ingrid Bergman, 1983, zeefdruk, particuliere collectie
Andy Warhol, Grace Kelly, 1984, zeefdruk, particuliere collectie
Andy Warhol, Jane Fonda, 1982, zeefdruk, particuliere collectie

All Images © The Andy Warhol Foundation For The Visual Arts Inc. C/O Pictoright Amsterdam 2021

Supersterren

Waar Warhols series van Campbell’s soepblikken en Brillodozen het alledaagse tot kunst maakten, koos Warhol in zijn portretten juist vaak voor bekende personen. Op de eerste verdieping zijn zes portretten van beroemde vrouwen te vinden: hier kijken de gezichten van de supersterren Marilyn Monroe, Grace Kelly, Jane Fonda en Ingrid Bergman u aan. Grote namen uit de Hollywoodgeschiedenis die al wereldberoemd waren toen Warhol ze met zijn visuele vernuft nog een stukje iconischer maakte. Datzelfde geldt voor zijn portretten van de legendarische first lady Jackie Kennedy en de Japanse kunstverzamelaar Kimiko Powers. Met haar echtgenoot John bracht laatstgenoemde een van de meest uitgebreide collecties Popart in privébezit bijeen.

Warhol was gebiologeerd door beroemdheid en bewoog zichzelf, door zijn status als wereldberoemd kunstenaar, ook in die kringen. De kunstenaar, die zijn carrière begon in de reclamewereld, werd zelf een merk. Een man die met zijn felle kleuren, zijn materiaal- en onderwerpkeuze en zijn hyperstilering een herkenbare stijl creëerde die hem tot vaandeldrager van de Popartbeweging maakte.