fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Educatie

Voortgezet onderwijs

Escher in Het Paleis biedt een divers programma voor het voortgezet (speciaal) onderwijs aan, voor leerlingen van onderbouw tot eindexamen. Ook zijn er in overleg programma’s op maat mogelijk. Ze zijn ontwikkeld bij de vaste- en tijdelijke tentoonstellingen en staan garant voor interactie, verwondering en ontdekking.
Hieronder ziet u het actuele programma.

Escher in Het Paleis X Het Nationale Theater

Theatrale rondleiding

Orde & Chaos, een andere kijk op Escher

De rondleiding Orde & Chaos, een andere kijk op Escher is ontwikkeld is samenwerking met Het Nationale Theater in Den Haag. Het is een interdisciplinaire kunstervaring waarin theater en beeldende kunst samenkomen met als verbindende factor de kunstfilosofie.

Escher in Het Paleis is het toneel waarop de leerlingen op een nieuwe manier de prenten van M.C. Escher ervaren. Dat doen ze aan de hand van de thema’s Orde & Chaos. Ze leren hoe ze in dialoog met de kunst en met elkaar richting kunnen geven aan hun eigen leven. Daarbij doorbreken de leerlingen het vaak gehanteerde top-down model, waarin het publiek ontvangt en de kunstenaar zendt, en gaan een tweegesprek aan. Ze leren niet alleen wie Escher was, wanneer hij leefde en waar hij door geïnspireerd werd. Ze leren vooral ook over zichzelf.

Tijdens de rondleiding kijken en luisteren de leerlingen niet alleen, maar ze creëren ook zelf. Door te tekenen, te spiegelen en constant hun perspectief te veranderen. Wat kunst is en wat een bepaalde kunstenaar betekent, is constant in beweging. De leerlingen zijn nu zelf aan zet. Wat betekent Escher voor hen?

Een stil museum waar de kunst wacht op publiek. Dan ineens muziek, een stem uit het niets. De start van een theatrale ervaring in het museum, een omgeving waar je theater niet direct mee associeert. Rondleiders als acteurs die niet spelen voor een publiek maar samen met de leerlingen aan een nieuwe ervaring bouwen. Ben je ordentelijk of chaotisch? Wat voor mens ben je? En in welke situaties? Schep je orde in de chaos? Of schep je chaos in de orde?

Duur: 110 minuten
Beschikbare data:
08 t/m 11 nov 2022 9:00u -11:00u
29 nov t/m 02 dec 2022 9:00u -11:00u
06 t/m 09 dec 2022 9:00u -11:00u
13 t/m 16 dec 2022 9:00u -11:00u
20 t/m 23 dec 2022 9:00u -11:00u
Aantal leerlingen: Minimaal 17 leerlingen
Maximaal 32 leerlingen
Prijs per leerling: € 12,50
Voor: Leerjaar 1, 2 & 3, VMBO, HAVO en VWO
Begeleiding: Minimaal 1 begeleider per 17 leerlingen verplicht.
Begeleiders gratis entree.
Reserveren: Heef u belangstelling voor deze museumles en wilt u reserveren? Neem dan contact op op of vraag uw schoolbezoek aan via het reserveringsformulier. Klaar voor de ervaring, maar heb je nog inhoudelijke vragen? Neem dan contact op met ons Hoofd Educatie Monique Veldhoven.
Haagse VO-scholen ontvangen van de gemeente eenmalig per jaar een bijdrage voor cultuurbezoek van € 5,- per leerling. Voorwaarden: de school is in het bezit van een CJP Cultuurkaart (daar wordt de bijdrage op gestort) én de school schrijft zich ook in via CultuurSchakel.
Voor meer informatie over inschrijven via CultuurSchakel neemt u contact op met Gerda Wessels, planning@cultuurschakel.nl

Museumles

M.C. Escher, Regelmatige vlakverdeling III, houtsnede in rood, mei 1957

De oneindige wereld van M.C. Escher

Wat maakt kunstenaars zo bijzonder? Zij kijken anders naar de werkelijkheid dan de meeste mensen! Hun werk en hun acties laten ons vervolgens weer anders kijken naar de wereld. Alles om ons heen wordt zo nieuw, ongewoon of verrassend. Maurits Cornelis Escher bereikt dat met zijn werk als geen ander. Escher is één van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Deze moderne Hollandse meester speelt in zijn werk met perspectief, ruimte, wiskunde en werkelijkheid. Niets is wat het lijkt in zijn wonderlijke prenten.

Tijdens de museumles maken de leerlingen kennis met het werk van M.C. Escher en met Het Paleis. Ze ontdekken hoe Escher zijn prenten maakte en hoe hij keek naar de wereld om zich heen. Ze laten zich inspireren en verwonderen in het museum. In de workshop in het Escheratelier tekenen ze een eigen vlakvulling op papier. Deze workshop is bij uitstek geschikt om Eschers wiskundige vlakvullingen te leren begrijpen en wordt aangepast op het niveau van de leerlingen: van eenvoudig tot complex. Zowel de alfa- als de bèta-leerling wordt bij deze workshop uitgedaagd.

Periode: september 2023 t/m juli 2024
Discipline: Beeldende kunst, interdisciplinair
Thema’s: Escher en wiskunde
Duur: 75 minuten
Tijd: Dinsdag t/m vrijdag tussen 9.00-15.30 uur
Aantal leerlingen: Minimaal 17, maximaal 30 leerlingen. Minimaal 1 begeleider per 17 leerlingen verplicht
Prijs: € 11,50 per leerling (incl. entree), bij minimaal 17 leerlingen per groep
Voor: Alle klassen VMBO/HAVO/VWO
Praktijk- en speciaal onderwijs in overleg mogelijk
Werkvormen: kijken, luisteren, bevragen, onderzoeken, beleven, tekenen
Lesmateriaal: Download hier het lesmateriaal
Reserveren: Heef u belangstelling voor deze museumles en wilt u reserveren? Neem dan contact op of vraag uw schoolbezoek aan via het reserveringsformulier.
Haagse VO-scholen ontvangen van de gemeente eenmalig per jaar een bijdrage voor cultuurbezoek van € 5,- per leerling. Voorwaarden: de school is in het bezit van een CJP Cultuurkaart (daar wordt de bijdrage op gestort) én de school schrijft zich ook in via CultuurSchakel.
Voor meer informatie over inschrijven via CultuurSchakel neemt u contact op met Gerda Wessels, planning@cultuurschakel.nl
Maatwerk mogelijk voor SO: Ja
Prikkelniveau: Gemiddeld prikkelniveau (les ook voor openingstijd te boeken)
Rolstoeltoegankelijk: Ja
Ringleiding aanwezig: Nee

Rondleiding

Naast de museumles is een activerende rondleiding door de vaste Eschertentoonstelling ook mogelijk.

Hoe weet Escher ons keer op keer op het verkeerde been te zetten met zijn optische illusies en onmogelijke gebouwen? Wat hebben islamitische geometrische patronen met Eschers prenten te maken en hoe kan het dat Escher wiskundige principes toepaste zonder dat hij, naar eigen zeggen, ook maar iets van wiskundige formules begreep? Hoe kan het dat M.C. Escher al sinds de jaren 50, zowel bij jong als bij oud, een van de meest geliefde kunstenaars ter wereld is?

De museumdocenten creëren een veilige leeromgeving en passen de rondleiding aan op de belevingswereld van de leerlingen uit onderbouw tot eindexamenklas. Bij de onderbouw staat een kennismaking met kunst en het samen leren kunst beschouwen centraal. Bij de bovenbouw komt ook de maatschappelijke en kunsthistorische context aan bod.

Kennisoverdracht wordt afgewisseld met kijkspelletjes en filosofische vragen.

Periode: september 2023 t/m juli 2024
Discipline: Beeldende kunst
Duur: 60 minuten
Tijd: Dinsdag t/m vrijdag tussen 9.00-16.00 uur
Aantal leerlingen: Maximaal 15 per museumdocent. Meerdere museumdocenten tegelijk boeken is mogelijk.
Prijs: € 85,- per museumdocent en € 5,50 per leerling (entreekosten)
Voor: Alle klassen Praktijk/VMBO/HAVO/VWO
Begeleiding: 1 docent per 15 leerlingen verplicht. Docent gratis entree.
Reserveren: Heeft u belangstelling voor deze rondleiding en wilt u reserveren? Neem dan contact op of vraag uw bezoek aan via het reserveringsformulier.
Maatwerk mogelijk voor SO: Ja
Prikkelniveau: Gemiddeld prikkelniveau (les ook voor openingstijd te boeken)
Rolstoeltoegankelijk: Ja
Ringleiding aanwezig: Nee

Zelfstandig museumbezoek

U kunt ook een groepsbezoek reserveren en de tentoonstelling op eigen gelegenheid bezoeken. Daarbij begeleidt u de klas zelfstandig door het museum. U kunt hiervoor onze gratis kijkwijzer gebruiken. Met deze kijkwijzer kunnen leerlingen op een onderzoekende manier de tentoonstelling ontdekken. Kijkvragen worden afgewisseld met doe-opdrachten. Ze nemen een duik in Eschers wonderlijke wereld waarin vissen vogels worden en ontdekken hoe de kunstenaars en ontwerpers van vandaag zich laten inspireren door het werk van Escher.
Het antwoordenvel van de kijkwijzer en de extra informatie worden na reservering aan u gemaild. Hiermee kunt u uw museumbezoek voorbereiden.

Download Kijkwijzer

Duur: Ongeveer 60-90 minuten
Tijd: Dinsdag t/m vrijdag tussen 11.00-17.00 uur
Aantal leerlingen: Maximaal 60 leerlingen per tijdslot, onder voorbehoud van beschikbaarheid
Prijs: € 5,50 per leerling (entreekosten)
Voor: Alle klassen VMBO/HAVO/VWO
Begeleiding: 1 docent per 15 leerlingen verplicht. Docent gratis entree.
Reserveren: Heeft u belangstelling voor een zelfstandig groepsbezoek en wilt u reserveren? Neem dan contact op of vraag uw bezoek aan via het reserveringsformulier.

Meer onderwijs