fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Eindeloos Escher beleven met Nadir en Zenith

Even verdwaald raken in de wereld van M.C. Escher. Willen we dat niet allemaal?

Een paar maanden geleden kwam mij voor het eerst het nieuwste prentenboek van Wouter van Reek onder ogen. De illustrator en prentenboekmaker heeft zich voor dit boek laten inspireren door niemand minder dan M.C. Escher. Op speelse wijze licht Wouter de bètakant van het werk van Escher uit in een boek voor jong en oud.

Het project waar Wouter dag in, dag uit aan werkte, leidde tot het idee voor een speelse en vrolijke tentoonstelling in Escher in Het Paleis. Het verhaal van de hoofdpersonen Nadir en Zenith leent zich uitstekend om de kunst van Escher verder te ontdekken. Zowel de gelijkenissen als de verschillen tussen de twee kunstenaars zijn razend interessant. Wouter en Escher houden beiden van wiskunde (maar snappen wiskundigen lang niet altijd!), werken precies en geduldig en hebben daarnaast een sterk oog voor detail. Ook kunnen ze urenlang bezig zijn met één prent zonder zich maar een seconde te vervelen. Maar de tegenstellingen leiden ook tot mooie vergelijkingen. Zo doet Wouter alles op de computer en maakt Escher alles op ambachtelijke wijze met de hand. Je gaat je bijna afvragen of programmeren het ambacht van vandaag is.

M.C. Escher, Relativiteit, litho, juli 1953
Wouter van Reek, Nadir en Zenith (geïnspireerd door Relativiteit)

Op 23 mei wordt het kunstprentenboek van Wouter gelanceerd, samen met de opening van de gelijknamige tentoonstelling. Het prentenboek zit vol met spannende details, finesses voor Escherfans en kleine humorvolle grapjes voor zowel kinderen als volwassenen. Allemaal elementen die in de tentoonstelling ook naar voren komen. In Wouters versie van de litho Band (1956) liet hij bijvoorbeeld de hoofdpersonen Nadir en Zenith in elkaar overlopen. Waar bij de prent van Escher de twee hoofden (tevens Escher en zijn vrouw zelf) te zien zijn tussen allerlei soorten zwevende bollen, zweven Nadir en Zenith in het midden van allerlei wiskundige symbolen. De link met de bètakant is natuurlijk onmiskenbaar. Toch is de link niet zo simpel als hij lijkt: Wouter wilde het de wiskundigen namelijk niet al te makkelijk maken. De helft van de symbolen zijn echte symbolen uit de wiskunde, maar de andere helft heeft Wouter zelf verzonnen om een beetje te sollen met de toeschouwers. En daar zien we weer een mooie gelijkenis, want zowel Wouter als Escher beschikt over een gezonde dosis humor.
M.C. Escher, Band, litho, april 1956
Wouter van Reek, Nadir en Zenith (geïnspireerd door Band)

In de tentoonstelling voor jong en oud is er voor ieder wat wils. De tentoonstelling licht op speelse wijze de prenten van Wouter en Escher uit en laat de toeschouwer zich verdiepen in beide werelden. Er is een heerlijk hoekje voor de kleintjes om het prentenboek te lezen én te bewonderen en er is een touchscreen gevuld met tientallen voorstudies, die je een blik laat werpen op de wereld van Wouter als kunstenaar. Hierop kun je je verdiepen in de oefeningen voor potentiële personages of de vele alternatieve storyboards en voorkanten van het boek die Wouter gedurende het proces heeft bedacht. Wouters verhaal wordt verder uitgelicht in een verdiepende tentoonstellingsfilm, waarin hij persoonlijk uitlegt hoe dat tekenen op de computer nou gaat. En geloof mij, het is niet zo makkelijk als het lijkt!

De tentoonstelling Nadir en Zenith in de wereld van Escher is een lust voor het oog en een belevenis voor jong en oud. Kom mee verdwalen in de wereld van Escher, speciaal door Wouter van Reek gecreëerd. Verdwalen is nog nooit zo leuk geweest.

Meer Escher vandaag