fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Publieksprogramma M.C. Escher & Julie de Graag

Escher in Het Paleis presenteert deze winter het werk van een talentvolle tijdgenoot van M.C. Escher: Julie de Graag. In 2024 is het 100 jaar geleden dat ze overleed. De kunstenaars delen een grote liefde voor de natuur, observeren de wereld om hen heen en verbeelden die op eigen wijze in grafiek. Met weinig details weet Julie de Graag de essentie te raken in houtsneden van planten, dieren en mensen. Haar werk hangt in deze tentoonstelling zij aan zij met dat van Escher. Bij de tentoonstelling is een breed publieksprogramma opgezet met een lezing over Julie de Graag en haar kring, rondleidingen door de tentoonstelling en twee linoworkshops voor volwassenen.

Lezing Julie de Graag en haar kring op 16 november
In oktober komt het boek Bremmerianen. Julie de Graag en haar kring: tien kunstenaressen in Den Haag en Laren (Uitgeverij Fragment) uit, van de Nederlandse auteur Jan Paul Hinrichs. Over Julie de Graag is relatief weinig geschreven in de afgelopen decennia. Hinrichs’ boek is dan ook een waardevolle toevoeging aan de literatuur over deze kunstenaar. Op zaterdag 16 november geeft Jan Paul Hinrichs een lezing voor openingstijd in Escher in Het Paleis genaamd Julie de Graag en haar kring. Na een korte introductie over de tentoonstelling door assistent-conservator Mireille Linck zal Jan Paul Hinrichs uitgebreid vertellen over zijn zoektocht naar deze talentvolle vrouwelijke kunstenaars. Aansluitend is er een signeersessie.

Lezing Julie de Graag en haar kring

Rondleidingen door de tentoonstelling op 29 november en 7 februari
Wil je meer te weten komen over wat het werk van Julie de Graag zo bijzonder maakt? Ga dan mee met een rondleiding door Mireille Linck, assistent-conservator en samensteller van de tentoonstelling. Ze vertelt er alles over op vrijdag 29 november 2024 en vrijdag 7 februari 2025.

Rondleiding 29 november 2024

Rondleiding 7 februari 2025

Workshops met rondleiding op 11 januari en 15 februari
Stilering staat centraal in de traditie van de Art-Nouveau. Hiervoor is goed kijken essentieel. Zowel Julie de Graag als M.C. Escher waren zorgvuldige waarnemers die naar de werkelijkheid konden tekenen. Vanuit die vaardigheid konden zij hun onderwerpen, bijvoorbeeld bloemen en planten, krachtig en vereenvoudigd neerzetten.

Op zaterdag 11 januari en 15 februari 2025 pakt Escher in Het Paleis uit met een speciale rondleiding door de tentoonstelling Julie de Graag én een linoworkshop. In deze workshop kun je een eigen ontwerp op een tas maken, geïnspireerd op de geliefde thema’s van De Graag en Escher. Doe je ook mee?

Workshop met rondleiding 11 januari 2025

Workshop met rondleiding 15 februari 2025