Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

De papieren precisie van Annita Smit

28 juni t/m 19 september 2021

Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord

Escher in Het Paleis verwelkomt deze zomer in de balzaal de driedimensionale papierkunstobjecten van de Nederlandse kunstenaar Annita Smit (1966) tussen het werk van M.C. Escher. Smit gebruikt in haar fijnzinnige kunstwerken papier op driedimensionale wijze, vol ritme, beweging en structuur. Voor de objecten in deze tentoonstelling heeft Smit gebruik gemaakt van restanten van bijbelproductie en oud bijbelpapier. Haar werk kenmerkt zich door de verfijning, subtiele kleuren en detaillering. Wat op afstand één kleine wereld lijkt, blijkt te zijn opgebouwd uit minuscule gesneden en gekleurde stukken ragfijn papier.

In de tentoonstelling hangt ook nieuwe poëzie over de thema’s tijd en eeuwigheid van hedendaagse dichters Babs Gons en Mustafa Stitou, die de bezoekers aanzet tot bezinning. De gedichten zijn, met een speciaal voor dit project geschreven essay ‘Dialogisch zijn: twee stemmen, twee tijden’ van filosoof Joke J. Hermsen, in een gratis katern beschikbaar voor bezoekers van de tentoonstelling.

Tijd en Eeuwigheid is een duotentoonstelling in samenwerking met de Kloosterkerk Den Haag, waar ander werk van Annita Smit en eigentijdse dichters te zien is. Dit initiatief van het Bijbels Museum draait om de directe relatie tussen de kunst en de kijker en brengt beeld en woord samen in papierobjecten en gedichten. In de afwezigheid van bijschriften, titels of analyses nodigt deze samenwerking tussen Escher in Het Paleis en het Bijbels Museum bezoekers uit van de kunst in de monumentale balzaal van Paleis Lange Voorhout te genieten en deze op hun eigen wijze te ervaren. Een tentoonstelling die ‘mindfulness’ vooropstelt: het hart mag aan, het hoofd mag uit.

Tijd en Eeuwigheid is een duotentoonstelling, gepresenteerd in Escher in Het Paleis en in de Kloosterkerk, beide gelegen aan het Lange Voorhout te Den Haag. De openingstijden van de Kloosterkerk zijn dinsdag tot en met zaterdag tussen 12-16 uur. De tentoonstelling is daar gratis toegankelijk.

Tijd en Eeuwigheid is een initiatief en productie van het Bijbels Museum, mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van Mondriaan Fonds, Doopsgezind Predikfonds Haarlem, Iona Stichting, Vrijzinnige Fondsen, Royal Jongbloed, De Schrijverscentrale en Vrienden van het Bijbels Museum.

Meer over deze tentoonstelling