fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

De Tempel van Segeste

Escher was voor het eerst op Sicilië in het voorjaar van 1932, samen met zijn vriend en schilder Giuseppe Haas-Triverio. Van Palermo reisden zij naar de kust, rond de Etna, naar Randazzo en bezochten ze de lavaformaties bij Bronte. In iets meer dan een maand maakte hij wel drieëntwintig schetsen. En natuurlijk talloze foto’s.

De tempel van Segesta werd rond 430-420 v.Chr. gebouwd op een heuvel buiten de oude stad van Segesta. Op 17 mei 1932 brengt Escher met Haas-Triverio enkele uren door in de buurt van het –  nooit volledig afgebouwde  – Grieks heiligdom. Hij geniet maar zoekt ook naar de beste hoek van waaruit hij de Dorische tempel kan vereeuwigen.
Uiteindelijk komt Escher uit op een kikvorsperspectief waarbij de tempel machtig boven hem uittorent. Door het sterke perspectief maken de zuilen en het fronton aan de voorkant een scherpe hoek met de lange zijde. Nog diezelfde dag, 17 mei 1932, maakt Escher een tekening in krijt vanuit de hoek die hij ook voor de foto heeft gebruikt. Wat opvalt is dat de schaduwen op de tempel duidelijk uit een andere hoek komen. De foto is dus enkele uren gemaakt voor deze tekening.


De foto die hij later in het jaar zal gebruiken voor een houtgravure
Tempel van Segeste, tekening

Meer Escher vandaag