fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Audiotours toegankelijk voor slechthorenden

Escher in Het Paleis heeft de audiotours voor bezoekers toegankelijk laten maken voor slechthorenden. Dit is mogelijk dankzij een speciaal daarvoor ontwikkelde technologie. De lancering heeft plaatsgevonden ter ere van de Internationale Dag van het Gehoor (World Hearing Day) op 3 maart.  

Het beluisteren van een audiotour is een uitdaging voor mensen die niet goed kunnen horen. Een Nederlandse startup op het gebied van gehoorverbetering, Audus, heeft een technologie ontwikkeld om slechthorenden te helpen. De audiotours van Escher in Het Paleis zijn nu bewerkt met de software Knisper waardoor ze beter verstaanbaar zijn. Deze verbetering is voor iedereen te horen, ook voor mensen die een gehoorapparaat dragen. Met name mensen die zich minder bewust zijn van een achteruitgaand gehoor zullen er veel baat bij hebben. Ook bezoekers zonder gehoorproblemen zullen door Knisper geholpen worden, zeker als de omgeving rumoerig is.

Zakelijk directeur Paul Broekhoff is trots dat Escher in Het Paleis dit kan aanbieden aan bezoekers:

“We willen natuurlijk iedereen kunnen laten genieten van het werk van M.C. Escher. Dankzij deze technologie kan een veel grotere groep mensen bij Escher in Het Paleis een audiotour beluisteren en zich zo verder verdiepen in de wonderlijke wereld van Escher. Van onze Highlights-tour hebben we ook al een versie speciaal voor blinden en slechtzienden. Zij leren het werk van Escher kennen aan de hand van een uitgebreide audiobeschrijving.”

Escher in Het Paleis biedt drie audiotours aan: een Highlights-tour over 14 topstukken van M.C. Escher, de tour ‘Emma’s Winterpaleis’, over de prachtige locatie aan het Lange Voorhout, en de Highlights-tour voor blinden en slechtzienden. Voor de tours geldt dat gebruikers deze nu, ondanks een slechter wordend gehoor, beter kunnen verstaan. De audiotours zijn te beluisteren met eigen koptelefoon en mobiele telefoon en beschikbaar via de website of via izi.TRAVEL. De Highlights-tour is beschikbaar in acht talen: Nederlands, Engels, Duits, Frans, Japans, Chinees, Koreaans en Oekraïens. De Winterpaleis-tour is beschikbaar in drie talen: Nederlands, Engels en Duits. De Highlights-tour voor blinden en slechtzienden is in het Nederlands beschikbaar.

M.C. Escher, Zelfportret, houtsnede, november 1923

Gehoorverlies
In Nederland hebben méér dan twee miljoen mensen last van gehoorverlies, veelal is dit leeftijdgerelateerd. Volgens de laatste cijfers van de WHO gaat het wereldwijd zelfs om meer dan 1,5 miljard mensen. Vaak worden deze mensen geholpen door een hoortoestel, maar dat is lang niet altijd het geval. Het accepteren van een achteruitgaand gehoor is een proces dat jaren kan duren. Een hoortoestel komt vaak pas later in beeld. Daarbij komt dat een hoortoestel geen wondermiddel is. Het gehoor blijft voor deze groep een dagelijks probleem, met name sociaal gezien. Escher in Het Paleis is dan ook trots op deze oplossing die zowel goed- als slechthorenden helpt tijdens een bezoek aan het museum.