fbpx
Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Terugblikken op de Megamorfose

125 jaar M.C. Escher wordt in 2023 in de hele stad gevierd met tentoonstellingen, activiteiten, gebouwen in Escherstijl en met alle inwoners van Den Haag. Een van de hoogtepunten is de Megamorfose, een gigantisch kunstwerk dat is geïnspireerd op de Metamorphoses van Escher. Honderden schoolkinderen uit alle stadsdelen van Den Haag hebben meegewerkt aan deze co-creatie die van 20 juni tot en met 30 augustus te zien is geweest in het Atrium, het ontmoetingscentrum in het stadhuis van Den Haag.

Met dit grootse educatieve project vierden we niet alleen 125 jaar Escher, maar ook de verbinding tussen deze bijzondere kunstenaar en de stad Den Haag. Het belangrijkste voorbeeld daarvan is de in 1969 onthulde Metamorphose III in het oude postkantoor aan het Kerkplein. In 1967 kreeg M.C. Escher van de PTT de opdracht om zijn toen al geroemde prent Metamorphose II uit te breiden, zodat het de muren van de grote hal in het toenmalige hoofdkantoor in Den Haag kon verrijken. Inmiddels is het 48 meter lange werk naar Schiphol verhuisd, maar de herinnering aan de indrukwekkende versiering zal bij veel Haagse inwoners diep in het geheugen verankerd liggen.

Tijdens het schooljaar 2022-2023 zijn maar liefst 700 Haagse basisschoolleerlingen, tijdens de museumles Hoera! Escher is jarig, langs geweest bij Escher in Het Paleis om de werken van M.C. Escher te bekijken. Zo maakte de nieuwste generatie Haagse inwoners kennis met Eschers optische illusies en eindeloze metamorfoses. Vervolgens hebben de leerlingen samengewerkt aan een nieuwe metamorfose en zich door M.C. Escher en elkaar laten inspireren. In dit proces zijn ze de verbinding met elkaar aan gegaan en met elkaars verbeelde werelden. De daaruit ontstane Megamorfose was een cadeau aan Escher en aan de stad!

Fotoverslag van de opening op 20 juni

Op dinsdag 20 juni 2023 is de Megamorfose feestelijk geopend door Saskia Bruines, wethouder Financiën, Cultuur en Economie. Ze deed dat samen met een aantal van de leerlingen die een tekening hebben gemaakt voor dit reusachtige gezamenlijke kunstwerk. Aanwezige leerlingen gingen daarna op zoek naar hun tekeningen, om die trots te laten zien aan ouders en begeleiders.

Foto’s: Fred Ernst

Bekijk de complete Megamorfose

De Megamorfose is zo enorm groot (bijna 700 tekeningen!) dat hij niet in één keer past op deze website. We hebben hem in drie delen moeten hakken. Elk van die delen is met de scrollbar eronder in zijn geheel te bekijken. Waar het eerste deel eindigt, daar gaat het tweede deel verder en waar het tweede deel eindigt, daar begint deel drie. Bekijk alles op uw gemak en ga op zoek naar het beeld dat u het mooist vindt of dat van uw kind, kleinkind, leerling of vriend(in).