Tickets bestellen
Adres
Lange Voorhout 74
2514 EH Den Haag
T: 070-4277730
E: info@escherinhetpaleis.nl
Terug

Drukste week ooit in Escher in Het Paleis

Op 18 februari is het Escher-jubileumjaar 2023 bij Escher in Het Paleis van start gegaan met de opening van de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita. De belangstelling is enorm. In de afgelopen week hebben maar liefst 6975 bezoekers de weg naar het museum gevonden. Daarmee is het de best bezochte week ooit voor het museum sinds de opening in 2002.

Dit jaar is het 125 jaar geleden dat Maurits Cornelis Escher (1898-1972) werd geboren. Met de grootste museale Eschercollectie ter wereld vormt Escher in Het Paleis samen met Kunstmuseum Den Haag het centrum van dit bijzondere jubileumjaar. Onder de noemer 2023: Den Haag stad van Escher vieren beide musea gezamenlijk het succes van Escher met meerdere tentoonstellingen en activiteiten door de gehele stad. Met bijna 14000 bezoekers in de eerste twee weken voor de tentoonstelling De ontdekker van Escher heeft het jubileumjaar een vliegende start gemaakt.

Portretfoto van Samuel Jessurun de Mesquita, ca. 1890, Collectie Stadsarchief Amsterdam
Samuel Jessurun de Mesquita, Reiger (klein), houtsnede, ca. 1912

In de tentoonstelling staat Eschers band met zijn leermeester en goede vriend Samuel Jessurun de Mesquita (1868-1944) centraal. Hij was niet alleen een grandioze kunstenaar en graficus, maar ook leraar grafische technieken. In die rol ontmoet hij voor het eerst de zoekende jonge Escher op de School voor Bouwkunde en Sierende Kunsten in Haarlem. Escher gaat in eerste instantie bouwkunde studeren, maar zodra De Mesquita zijn talent voor tekenen en grafiek ontdekt, kiest hij ervoor om over te stappen naar een studie grafiek. De twee kunstenaars ontwikkelen een artistieke en persoonlijke band voor het leven. In de tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita zijn de aangrijpende werken van De Mesquita in combinatie met het werk van Escher te zien.

De tentoonstelling De ontdekker van Escher: Samuel Jessurun de Mesquita is nog te zien tot en met 1 oktober 2023. Kijk op Escher2023.nl voor een overzicht van alle activiteiten en tentoonstellingen.

Zie ook