Escher in Het Paleis toont de wereldberoemde, fantasievolle voorstellingen van de kunstenaar M.C. Escher. Ter ondersteuning van de conservator zoekt Escher in Het Paleis vanaf medio februari 2025 een stagiair voor 4 dagen per week.
Tijdens de tentoonstelling over Julie de Graag is er ook een installatie van Tina Iris Chulo te zien in de balzaal. In haar werk zoekt Chulo de verbinding met de natuurlijke wereld, een eigenschap die ze gemeen heeft met Julie de Graag en M.C. Escher.
Escher in Het Paleis presenteert deze winter het werk van een talentvolle tijdgenoot van M.C. Escher: Julie de Graag. In 2024 is het 100 jaar geleden dat ze overleed. Met weinig details weet Julie de Graag de essentie te raken in houtsneden van planten, dieren en mensen. Haar werk hangt in deze tentoonstelling zij aan zij met dat van Escher. Bij de tentoonstelling is een breed publieksprogramma opgezet met een lezing over Julie de Graag en haar kring, rondleidingen door de tentoonstelling en twee linoworkshops voor volwassenen.
Paleis Lange Voorhout is een monumentaal stadspaleis uit de 18de eeuw en wij hebben als museum de bijzondere taak om het paleis zo goed mogelijk te presenteren aan onze bezoekers en tevens te behouden voor de komende generaties. Om die reden wordt er veel zorg aan het paleis besteed en daar hoort ook bij om het hout- en schilderwerk in originele staat te houden en te conserveren. Op dit moment is de voormalige badkamer aan de beurt, op de eerste verdieping.
Aan de gevel van Escher in Het Paleis hangt vandaag een ‘kassabon voor de samenleving’: een 20 meter lange banner waarop iedereen kan zien wat de financiële gevolgen van de btw-verhoging zijn. De bon is een reactie op de plannen van het kabinet om de btw op kunst, cultuur, theaters, sportscholen, hotels, boeken en media te verhogen. Iets wat grote gevolgen gaat hebben voor ons allemaal.
Maurits Cornelis Escher werd wereldberoemd met zijn optische illusies, maar minder bekend is dat hij ook kunst voor de openbare ruimte maakte. Tussen 1959 en 1960 ontwierp M.C. Escher een tegeltableau met vissen en vogels voor een villa in Amsterdam-Zuid, geïnspireerd door zijn bekende prent Lucht en water I (1938). Het tableau werd gemaakt in opdracht van Wolbert J. Vroom, een groot liefhebber van Eschers werk, die op zoek was naar een zwart-witte voorstelling om de gevel van zijn nieuw gebouwde huis mee te verfraaien.
Ter ere van Internationale Kattendag op 8 augustus én de nieuwe Witte poes, de bijzondere prent die Escher in Het Paleis recentelijk heeft kunnen verwerven, heeft het museum een kattenkunstwedstrijd voor kinderen en volwassenen georganiseerd. Het museum was benieuwd of het geliefde huisdier de creativiteit zou stimuleren. Dat bleek zeker het geval: we hebben ruim 300 inzendingen mogen ontvangen in alle mogelijke stijlen en technieken.
Joris Escher heeft niet alleen een algemene belangstelling voor de graficus M.C. Escher. Voor hem is de interesse ook persoonlijk. Achterneef Joris is zich in de loop der jaren steeds meer gaan verdiepen in zijn oudoom en diens fascinaties. Dat leidde tot het boek Escher worden en nu tot de gelijknamige tentoonstelling in Escher in Het Paleis. Op 21 augustus neemt Joris Escher je mee door deze tentoonstelling en door het leven en het werk van zijn oudoom.
Museum Escher in Het Paleis in Den Haag heeft een uniek werk van Maurits Cornelis Escher verworven. Het gaat om een houtsnede van een witte poes. Bij het uitlijsten is bovendien een onbekende tekst ontdekt van M.C. Escher zelf. In de afgelopen maanden is deze tekst onderzocht en ontcijferd.
M.C. Escher was gek op zijn geliefde kat, een huisdier dat hij vastlegde in de nieuwe aanwinst van Escher in Het Paleis: Witte poes (1919). Om deze verwerving te vieren organiseert Escher in Het Paleis een Kattenkunstwedstrijd voor kinderen en volwassenen. Grijp je kans en verbeeld je eigen of andermans kat zoals jij die graag ziet!